Studie: Homogelovigen laten kerk massaal achter zich

Kettinkje met de regenboogkleurenNieuw-Zeelandse lesbische, homo en biseksuele christenen verlaten twee-en-een-half keer zo vaak de kerk dan de rest van de bevolking, volgens een universiteitsstudie. ,,Een groot aantal christelijk opgevoede homo's hebben de spanning tussen hun geaardheid en religie opgelost door de religie te verlaten'', zegt onderzoeksleider dr. Mark Henrickson. Het door hem uitgevoerde onderzoek onder 2269 deelnemers, is het eerste nationale onderzoek naar holebi's in Nieuw-Zeeland. Van de 73 % als christen opgevoede homo's zei slechts 15 % nog praktisch bezig te zijn met het geloof. Henrickson vergeleek deze cijfers onder meer met de algemene ontkerkelijking in het land: in 35 jaar daalde dat met 33,6 procent tot 59,8 procent mensen die zich zegt 'te kunnen identificeren met het christendom'.

,,Wanneer mensen gedwongen worden om een keuze te maken tussen hun geloof en hun persoonlijke identiteit, zullen ze voor hun identiteit kiezen'', volgens Henrickson. ,,We kunnen concluderen dat de negatieve berichten van de gevestigde religies over homoseksualiteit werken. Ze werken niet in het veranderen van homofiele mensen, ze werken in het wegdrijven van homo's.'' Volgens mij kun je twee kanten op met dit onderzoek. Of de kerk schiet tekort in de manier waarop zij met homo's omgaan, of homo's schieten tekort doordat zij niet willen luisteren naar de moeilijke weg die die kerk wellicht adviseert of voorschrijft. Wie het weet mag het zeggen.

Lees ook op deze weblog: Trouwambtenaar: 'homoseksualiteit is schadelijk'
Lees ook op deze weblog: Blair biedt toch opening katholieke adoptiebureaus
Lees ook op deze weblog: Katholieken móeten adoptiekids afstaan aan homo's
Lees ook op deze weblog: Flinke rel gaande in UK over homo-adoptie
Lees ook op deze weblog: God haat homoseksuelen! Pardon?
Lees ook op deze weblog: 5000 euro boete voor uitspraak over homoseksualiteit

Lees ook:Uitslag peiling: Helft voor, helft tegen afschaffen homohuwelijk
Lees ook:Slechts kwart Europeanen ‘niet-religieus’
Lees ook:Trouwambtenaar: ‘homoseksualiteit is schadelijk’
Lees ook:NKO: Helft ChristenUnie-kiezers wil verbod homohuwelijk
Lees ook:Bekende Amerikaanse homo is na bekering ‘straight’

2 reacties op “Studie: Homogelovigen laten kerk massaal achter zich

  1. Caspar

    Ik denk dat beide partijen elkaar eens wat rust en tijd zouden moeten gunnen, in plaats van elkaar telkens over en weer “aan te vallen”… de combinatie van geloof en homoseksualiteit is een zeer gevoelige en ook zeer persoonlijke kwestie, die eigenlijk bij voorkeur niet in publieke moddergooierij zou mogen ontaarden…

      /   Beantwoorden  / 
  2. janneke

    Sja je bent ook wel gek als je bij zon kerk blijft. Of je gaat naar een niet discriminerende kerk, of je kapt ermee. Een geloof dat zo discrimineert kan tenslotte ook tegen je geweten ingaan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.