Trouwambtenaar: ‘homoseksualiteit is schadelijk’

Same-sex marriageVandaag stond er een aardig stuk in het Nederlands Dagblad over Nynke Eringa-Boomgaardt, de Leeuwarder trouwambtenaar die in 2001 werd ontslagen omdat ze geen homohuwelijken wilde sluiten. Een lange periode bezon Nynke zich op homoseksualiteit. Ze werd daar als trouwambtenaar toe gedwongen toen de Nederlandse regering het huwelijk openstelde voor mensen van gelijk geslacht. Bijbelteksten, tekenen in de natuur en gesprekken met christenen gaven duidelijkheid aan de trouwambtenaar. ,,Als ik de enige was geweest die zo dacht, zou ik mijn standpunt opgegeven hebben'', zegt ze.

Het was voor Eringa niet vanzelfsprekend het sluiten van een homohuwelijk te weigeren. Voor de legalisering van het homohuwelijk had ze er geen mening over, zegt de trouwambtenaar, die zelf een homoseksuele broer heeft. Maar na de invoering van het homohuwelijk moest ze wel, en ze besefte dat "hoe duidelijker je je positie definieert, hoe duidelijker ook je vijanden zijn''.

In 2003 stelde de rechtbank vast dat de gemeente procedurefouten had gemaakt en dat Eringa niet ontslagen had mogen worden. Ze trad vervolgens weer in dienst als trouwambtenaar, zonder de verplichting homohuwelijken te sluiten. Tijdens de procedure meed ze steeds de pers, maar ten behoeve van een promotie die vandaag plaatsvindt gaf ze een openhartig interview over haar beweegredenen.

In de bezinning op homoseksualiteit was het christelijk geloof bepalend voor Eringa, maar dat betekende niet dat ze er direct uit was. Uiteindelijk was de beslissende vraag voor Eringa: worden homo's gelukkig? God wil dat we gelukkig worden. Het is zijn liefde, benadrukt ze, die de grenzen bepaalt. "Homoseksualiteit is zeer schadelijk'', zegt Eringa. Zonder die overtuiging zou ze niet tegen het homohuwelijk zijn geweest. Homoseksualiteit ontstaat door een identiteitsprobleem' en leidt vaak tot lossere seksuele moraal, maar mensen worden daardoor niet gelukkiger. "Mensen zeggen soms tegen me: 'ik begrijp je, ik vind homoseksualiteit ook vulgair'. Dat haat ik, want ik vind het helemaal niet vulgair. Het is een vergissing van mensen, maar wel een schadelijke.''

Eringa is bereid de registratie van een voorgenomen homohuwelijk te doen, omdat dat enkel een formaliteit is. Maar meewerken aan de huwelijksceremonie zelf, bleef een stap te ver voor haar. Die ceremonie in het gemeentehuis heeft voor niet-kerkelijke mensen een aantal elementen van de religieuze bijeenkomst overgenomen, licht Eringa toe. Zingeving speelt er een belangrijke rol in. Als ze met haar bezwaren tegen homoseksualiteit daaraan zou meewerken, zou ze een deel van zichzelf moeten achterhouden. "Het zou hypocriet zijn.''

De vraag wat het verschil is tussen een 'gewoon' bezwaar en een gewetensbezwaar, beantwoordt Eringa als volgt: "Op een gegeven moment wist ik: 'Hier sta ik, ik kan niet anders', wat de consequenties ook zullen zijn. Over een normaal bezwaar kun je nog heen stappen.'' Gemakkelijk waren de besluiten voor haar allerminst. "Bij alles wat ik zei of deed had ik mijn eigen broer in mijn achterhoofd.'' Tegelijk interpreteert ze dat laatste ook als werk van God. Zo kon ze nooit een hard oordeel vellen over homoseksuelen. Ik vind het buitengewoon dapper van deze vrouw. Ik hoop dat er nog velen opstaan die eenzelfde milde, maar standvastige mening durven uiten.

Lees ook op deze weblog: Studie: Homogelovigen laten kerk massaal achter zich
Lees ook op deze weblog: Trouwambtenaar: 'homoseksualiteit is schadelijk'
Lees ook op deze weblog: Blair biedt toch opening katholieke adoptiebureaus
Lees ook op deze weblog: Katholieken móeten adoptiekids afstaan aan homo's
Lees ook op deze weblog: Flinke rel gaande in UK over homo-adoptie
Lees ook op deze weblog: God haat homoseksuelen! Pardon?
Lees ook op deze weblog: 5000 euro boete voor uitspraak over homoseksualiteit

Lees ook:Trouwambtenaren ontslagen voor gewetensbezwaar homohuwelijk
Lees ook:Commissie Gelijke Behandeling: ‘Je godsdienst kun je niet afleggen’
Lees ook:Meer gemeenten strijden tegen ‘gewetensbezwaarden’
Lees ook:Minister moet gewetensbezwaar trouwambtenaren veilig stellen
Lees ook:Juridisch mag een ambtenaar weigeren vanuit gewetensbezwaar

2 reacties op “Trouwambtenaar: ‘homoseksualiteit is schadelijk’

  1. Truus Baaij

    Tja, in bijbelse zin vermenigvuldigen gelijk geaarden zich nu eenmaal niet.

    Trouwambtenaren mogen, op grond van religieuse overtuiging, weigeren om homoechtverbintenissen te sluiten. Wat volgt?

      /   Beantwoorden  / 
  2. janneke

    Deze vrouw klinkt of ze nog nooit met de gemiddelde homosexueel heeft gepraat. Toch zonde.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.